11-29-2014, 12:24 AM
فضلیت سوره ها ...
خداوندا! قلب ما را از هر گونه لجاجت و عناد پاك كن. .
پروردگارا! ما همه از عاقبت كار بیمناكیم ، تو ما را امنیت و آرامش بخش و اجعل عاقبة امرنا خیرا.
بار الها! ما مى دانیم در آن دادگاه بزرگ نه مال و ثروت و نه رابطه خویشاوندى سودى نمى بخشد تنها لطف تو كارساز است ما را مشمول الطاف فرما.
آمین یا رب العالمین فضیلت سوره ماعون در فضیلت تلاوت این سوره در حدیثى از امام باقر (علیه السلام ) آمده است كه من قراء اء راءیت الذى یكذب بالدین فى فرائضه و نوافله قبل الله صلاته و صیامه ، و لم یحاسبه بما كان منه فى الحیاة الدنیا: هر كس این سوره را در نمازهاى فریضه و نافله اش بخواند خداوند نماز و روزه او را قبول مى كند، و او را در برابر كارهائى كه در زندگى دنیا از او سرزده است مورد محاسبه قرار نمى دهد.( تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 356) بسم الله الرحمن الرحیم أَرَأَیْتَ الَّذِی یُكَذِّبُ بِالدِّینِ (1) فَذَلِكَ الَّذِی یَدُعُّ الْیَتِیمَ (2) وَلَا یَحُضُّ عَلَى طَعَامِ الْمِسْكِینِ (3) فَوَیْلٌ لِّلْمُصَلِّینَ (4) الَّذِینَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ (5) الَّذِینَ هُمْ یُرَاؤُونَ (6) وَیَمْنَعُونَ الْمَاعُونَ (7) فضیلت سوره كوثر در فضیلت تلاوت این سوره در حدیثى (از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است : من قراءها سقاه الله من انهار الجنة ، و اعطى من الاجر بعدد كل قربان قربه العباد فى یوم عید، و یقربون من اهل الكتاب و المشركین :هر كس آن را تلاوت كند خداوند او را از نهرهاى بهشتى سیراب خواهد كرد، و به عدد هر قربانى كه بندگان خدا در روز عید (قربان ) قربانى مى كنند، و همچنین قربانیهائى كه اهل كتاب و مشركان دارند، به عدد هر یك از آنان اجرى به او مى دهد.
نام این سوره (كوثر) از اولین آیه آن گرفته شده است .( تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 369) بسم الله الرحمن الرحیم إِنَّا أَعْطَیْنَاكَ الْكَوْثَرَ (1) فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ (2) إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ (3) فضیلت سوره كافرون درباره فضیلت این سوره روایات فراوانى نقل شده كه حاكى از اهمیت فوق العاده محتواى آن است از جمله :در حدیثى (از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) نقل شده كه فرمود: من قراء قل یاایها الكافرون فكانما قراء ربع القرآن و تباعدت عنه مردة الشیاطین ، و براء من الشرك ، و یعافى من الفزع الاكبر: كسى كه سوره قل یا ایها الكافرون را بخواند گوئى ربع قرآن را خوانده ، و شیاطین طغیانگر از او دور مى شوند، و از شرك پاك مى گردد، و از فزع (روز قیامت ) در امان خواهد بود.
تعبیر به ((ربع القرآن )) شاید به خاطر آن است كه حدود یك چهارم قرآن مبارزه با شرك و بت پرستى است ، و عصاره آن در این سوره آمده است ، و دور شدن شیاطین سركش به خاطر آن است در این سوره دست رد بر سینه مشركان زده شده ، و مى دانیم شرك مهمترین ابزار شیطان است .
نجات در قیامت نیز در درجه اول در گرو توحید و نفى شرك است ، همان مطلبى كه این سوره بر محور آن دور مى زند.
در حدیث دیگرى از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) مى خوانیم : مردى خدمتش آمد عرض كرد اى رسول خدا! براى این آمده ام كه چیزى به من یاد دهى كه به هنگام خواب بخوانم ، فرمود: اذا اخذت مضجعك فاقراء قل یا ایها الكافرون ثم نم على خاتمتها فانها براءة من الشرك : هنگامى كه به بستر رفتى سوره یا ایها الكافرون را بخوان ، بعد از آن بخواب كه این بیزارى از شرك است . و نیز در روایتى از رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است كه به جبیر بن مطعم فرمود: آیا دوست دارى هنگامى كه به سفر میروى از بهترین یارانت از نظر زاد و توشه باشى ؟ گفت : آرى پدرم و مادرم فدایت اى رسول خدا!
فرمود: این پنج سوره را بخوان : قل یا ایها الكافرون ، واذا جاء نصر الله و الفتح ، و قل هو الله احد، وقل اعوذ برب الفلق ، و قل اعوذ برب الناس ، و قرائت خود را با بسم الله الرحمن الرحیم آغاز كن.
و در حدیثى از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم كه مى فرمود: پدرم مى گفت قل یا ایها الكافرون ربع قرآن است ، و هنگامى كه از آن فراغت مى یافت مى فرمود: اعبدالله وحده ، اعبدالله وحده : من تنها خدا را عبادت مى كنم من تنها خدا را عبادت مى كنم .(تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 380و381) بسم الله الرحمن الرحیم قُلْ یَا أَیُّهَا الْكَافِرُونَ (1) لَا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ (2) وَلَا أَنتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ (3) وَلَا أَنَا عَابِدٌ مَّا عَبَدتُّمْ (4) وَلَا أَنتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ (5) لَكُمْ دِینُكُمْ وَلِیَ دِینِ (6) فضیلت سوره نصر درباره فضیلت تلاوت این سوره در حدیثى (از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است ): من قراءها فكانما شهد مع رسول الله (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) فتح مكه : كسى كه آن را تلاوت كند همانند این است كه همراه پیغمبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) در فتح مكه بوده است.
در حدیث دیگرى از امام صادق(علیه السلام ) مى خوانیم : كسى كه سوره اذا جاء نصر الله و الفتح را در نماز نافله یا فریضه بخواند خداوند او را بر تمام دشمنانش پیروز مى كند و در قیامت در حالى وارد محشر مى شود كه نامه اى با او است كه سخن مى گوید، خداوند آن را از درون قبرش همراه او بیرون فرستاده ، و آن امان نامه اى است از آتش جهنم ....ناگفته پیدا است این همه افتخار و فضیلت از آن كسى است كه با خواندن این سوره در خط رسول الله قرار گیرد، و به آئین و سنت او عمل كند، نه تنها به لقلقه زبان قناعت نماید.(تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 395) بسم الله الرحمن الرحیم إِذَا جَاء نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ (1) وَرَأَیْتَ النَّاسَ یَدْخُلُونَ فِی دِینِ اللَّهِ أَفْوَاجًا (2) فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُ إِنَّهُ كَانَ تَوَّابًا (3) فضیلت سوره تبت(المسد) و در حدیثى (از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است كه فرمود: من قراءها رجوت ان لا یجمع الله بینه و بین ابى لهب فى دار واحدة : كسى كه آن را تلاوت كند من امیدوارم خداوند او و ابولهب را در خانه واحدى جمع نكند (یعنى او اهل بهشت خواهد بود در حالى كه ابولهب اهل دوزخ است)..
ناگفته پیدا است این فضیلت از آن كسى است كه با خواندن این سوره خط خود را از خط ابولهب جدا كند، نه كسانى كه با زبان مى خوانند ولى ابولهب وار عمل مى كنند.(تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 412) بسم الله الرحمن الرحیم تَبَّتْ یَدَا أَبِی لَهَبٍ وَتَبَّ (1) مَا أَغْنَى عَنْهُ مَالُهُ وَمَا كَسَبَ (2) سَیَصْلَى نَارًا ذَاتَ لَهَبٍ (3) وَامْرَأَتُهُ حَمَّالَةَ الْحَطَبِ (4) فِی جِیدِهَا حَبْلٌ مِّن مَّسَدٍ (5) فضیلت سوره اخلاص در فضیلت تلاوت این سوره روایات زیادى در منابع معروف اسلامى آمده است كه حاكى از عظمت فوق العاده آن مى باشد از جمله : در حدیثى از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) مى خوانیم كه فرمود: ایعجز احدكم ان یقراء ثلث القرآن فى لیلة ؟: ((آیا كسى از شما عاجز است از اینكه یك سوم قرآن را در یك شب بخواند))؟!
یكى از حاضران عرض كرد: اى رسول خدا! چه كسى توانائى بر این كار دارد؟!
پیغمبر فرمود: اقرؤ اقل هو الله احد: سوره قل هو الله را بخوانید.
در حدیث دیگرى از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم : هنگامى كه رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) بر جنازه سعد بن معاذ نماز گزارد فرمود: هفتاد هزار ملك كه در میان آنها جبرئیل نیز بود بر جنازه او نماز گزاردند! من از جبرئیل پرسیدم او به خاطر كدام عمل مستحق نماز گزاردن شما شد؟
گفت : به خاطر تلاوت ((قل هو الله احد)) در حال نشستن ، و ایستادن ، و سوار شدن ، و پیاده روى و رفت و آمد.
و در حدیث دیگرى از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم : ((كسى كه یك روز و شب بر او بگذرد و نمازهاى پنجگانه را بخواند و در آن قل هو الله احد را نخواند به او گفته مى شود یا عبد الله ! لست من المصلین !: 0اى بنده خدا! تو از نماز گزاران نیستى ))!.
در حدیث دیگرى از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است كه فرمود: ((كسى كه ایمان به خدا و روز قیامت دارد خواندن سوره قل هو الله احد را بعد از هر نماز ترك نكند، چرا كه هر كس آن را بخواند خداوند خیر دنیا و آخرت را براى او جمع مى كند، و خودش و پدر و مادر و فرزندانش را مى آمرزد)).از روایت دیگرى استفاده مى شود كه خواندن این سوره به هنگام ورود به خانه روزى را فراوان مى كند و فقر را دور مى سازد.
روایات در فضیلت این سوره بیش از آن است كه در این مختصر بگنجد، و آنچه نقل كردیم تنها قسمتى از آن است .(تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 429و428) بسم الله الرحمن الرحیم قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ (1) اللَّهُ الصَّمَدُ (2) لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ (3) وَلَمْ یَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ (4) فضیلت سوره فلق درباره فضیلت این سوره از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) نقل شده است كه فرمود: انزلت على آیات لم ینزل مثلهن : المعوذتان : ((آیاتى بر من نازل شده كه همانند آنها نازل نشده است ، و آن دو سوره ))فلق (( و ((ناس است.
و در حدیث دیگرى از امام باقر)علیه السلام ) مى خوانیم : كسى كه در نماز ((وتر)) سوره ((فلق )) و ((ناس )) و ((قل هو الله احد)) را بخواند به او گفته مى شود اى بنده خدا بشارت باد بر تو خدا نماز وتر تو را قبول كرد.و باز در روایتى از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) مى خوانیم كه به یكى از یارانش فرمود مى خواهى دو سوره به تو تعلیم كنم كه برترین سوره هاى قرآن است ؟ عرض كرد: آرى اى رسول خدا! حضرت معوذتان (سوره فلق و سوره ناس ) را به او تعلیم كرد، سپس آن دو را در نماز صبح قرائت نمود و به او فرمود: هر گاه برمى خیزى و مى خوابى آنها را بخوان .
روشن است اینها براى كسانى است كه روح و جان و عقیده و عمل خود را با محتواى آن هماهنگ سازند.( تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 455) خداوندا! ما نیز از شر حسودان به ذات مقدس تو پناه مى بریم .
پروردگارا! از تو مى خواهیم كه خود ما را نیز از حسد نسبت به دیگران حفظ نمائى .
بارالها ! ما را از شر نفاثات فى العقد و وسوسه گران در راه حق نیز محفوظ بدار.
آمین یا رب العالمین بسم الله الرحمن الرحیم قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ )1( مِن شَرِّ مَا خَلَقَ (2) وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ (3) وَمِن شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِی الْعُقَدِ (4) وَمِن شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ (5) َسوره ناس در فضیلت تلاوت این سوره روایات متعددى وارد شده از جمله اینكه در حدیثى مى خوانیم كه پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) شدیدا بیمار شد، جبرئیل و مى كائیل(دو فرشته بزرگ خدا) نزد او آمدند، جبرئیل نزد سر پیامبر نشست و مى كائیل نزدپاى او، جبرئیل سوره ((فلق )) را تلاوت كرد، و پیغمبر را با آن در پناه خدا قرار داد، و میكائیل سوره قل اعوذ برب الناس را.
در روایتى كه از امام باقر (علیه السلام ) نقل شده و قبلا به آن اشاره كردیم ، مى خوانیم : هر كسى در نماز وتر ((معوذتین )) سوره فلق و ناس و ))قل هو الله احد)) را بخواند به او گفته مى شود اى بنده خدا! بشارت باد بر تو كه خداوند نماز وتر تو را قبول كرد!(تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 468) بسم الله الرحمن الرحیم
قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ (1) مَلِكِ النَّاسِ (2) إِلَهِ النَّاسِ (3) مِن شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ (4) الَّذِی یُوَسْوِسُ فِی صُدُورِ النَّاسِ (5) مِنَ الْجِنَّةِ وَ النَّاسِ (6)
خداوندا! قلب ما را از هر گونه لجاجت و عناد پاك كن. .
پروردگارا! ما همه از عاقبت كار بیمناكیم ، تو ما را امنیت و آرامش بخش و اجعل عاقبة امرنا خیرا.
بار الها! ما مى دانیم در آن دادگاه بزرگ نه مال و ثروت و نه رابطه خویشاوندى سودى نمى بخشد تنها لطف تو كارساز است ما را مشمول الطاف فرما.
آمین یا رب العالمین فضیلت سوره ماعون در فضیلت تلاوت این سوره در حدیثى از امام باقر (علیه السلام ) آمده است كه من قراء اء راءیت الذى یكذب بالدین فى فرائضه و نوافله قبل الله صلاته و صیامه ، و لم یحاسبه بما كان منه فى الحیاة الدنیا: هر كس این سوره را در نمازهاى فریضه و نافله اش بخواند خداوند نماز و روزه او را قبول مى كند، و او را در برابر كارهائى كه در زندگى دنیا از او سرزده است مورد محاسبه قرار نمى دهد.( تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 356) بسم الله الرحمن الرحیم أَرَأَیْتَ الَّذِی یُكَذِّبُ بِالدِّینِ (1) فَذَلِكَ الَّذِی یَدُعُّ الْیَتِیمَ (2) وَلَا یَحُضُّ عَلَى طَعَامِ الْمِسْكِینِ (3) فَوَیْلٌ لِّلْمُصَلِّینَ (4) الَّذِینَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ (5) الَّذِینَ هُمْ یُرَاؤُونَ (6) وَیَمْنَعُونَ الْمَاعُونَ (7) فضیلت سوره كوثر در فضیلت تلاوت این سوره در حدیثى (از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است : من قراءها سقاه الله من انهار الجنة ، و اعطى من الاجر بعدد كل قربان قربه العباد فى یوم عید، و یقربون من اهل الكتاب و المشركین :هر كس آن را تلاوت كند خداوند او را از نهرهاى بهشتى سیراب خواهد كرد، و به عدد هر قربانى كه بندگان خدا در روز عید (قربان ) قربانى مى كنند، و همچنین قربانیهائى كه اهل كتاب و مشركان دارند، به عدد هر یك از آنان اجرى به او مى دهد.
نام این سوره (كوثر) از اولین آیه آن گرفته شده است .( تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 369) بسم الله الرحمن الرحیم إِنَّا أَعْطَیْنَاكَ الْكَوْثَرَ (1) فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ (2) إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ (3) فضیلت سوره كافرون درباره فضیلت این سوره روایات فراوانى نقل شده كه حاكى از اهمیت فوق العاده محتواى آن است از جمله :در حدیثى (از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) نقل شده كه فرمود: من قراء قل یاایها الكافرون فكانما قراء ربع القرآن و تباعدت عنه مردة الشیاطین ، و براء من الشرك ، و یعافى من الفزع الاكبر: كسى كه سوره قل یا ایها الكافرون را بخواند گوئى ربع قرآن را خوانده ، و شیاطین طغیانگر از او دور مى شوند، و از شرك پاك مى گردد، و از فزع (روز قیامت ) در امان خواهد بود.
تعبیر به ((ربع القرآن )) شاید به خاطر آن است كه حدود یك چهارم قرآن مبارزه با شرك و بت پرستى است ، و عصاره آن در این سوره آمده است ، و دور شدن شیاطین سركش به خاطر آن است در این سوره دست رد بر سینه مشركان زده شده ، و مى دانیم شرك مهمترین ابزار شیطان است .
نجات در قیامت نیز در درجه اول در گرو توحید و نفى شرك است ، همان مطلبى كه این سوره بر محور آن دور مى زند.
در حدیث دیگرى از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) مى خوانیم : مردى خدمتش آمد عرض كرد اى رسول خدا! براى این آمده ام كه چیزى به من یاد دهى كه به هنگام خواب بخوانم ، فرمود: اذا اخذت مضجعك فاقراء قل یا ایها الكافرون ثم نم على خاتمتها فانها براءة من الشرك : هنگامى كه به بستر رفتى سوره یا ایها الكافرون را بخوان ، بعد از آن بخواب كه این بیزارى از شرك است . و نیز در روایتى از رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است كه به جبیر بن مطعم فرمود: آیا دوست دارى هنگامى كه به سفر میروى از بهترین یارانت از نظر زاد و توشه باشى ؟ گفت : آرى پدرم و مادرم فدایت اى رسول خدا!
فرمود: این پنج سوره را بخوان : قل یا ایها الكافرون ، واذا جاء نصر الله و الفتح ، و قل هو الله احد، وقل اعوذ برب الفلق ، و قل اعوذ برب الناس ، و قرائت خود را با بسم الله الرحمن الرحیم آغاز كن.
و در حدیثى از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم كه مى فرمود: پدرم مى گفت قل یا ایها الكافرون ربع قرآن است ، و هنگامى كه از آن فراغت مى یافت مى فرمود: اعبدالله وحده ، اعبدالله وحده : من تنها خدا را عبادت مى كنم من تنها خدا را عبادت مى كنم .(تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 380و381) بسم الله الرحمن الرحیم قُلْ یَا أَیُّهَا الْكَافِرُونَ (1) لَا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ (2) وَلَا أَنتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ (3) وَلَا أَنَا عَابِدٌ مَّا عَبَدتُّمْ (4) وَلَا أَنتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ (5) لَكُمْ دِینُكُمْ وَلِیَ دِینِ (6) فضیلت سوره نصر درباره فضیلت تلاوت این سوره در حدیثى (از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است ): من قراءها فكانما شهد مع رسول الله (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) فتح مكه : كسى كه آن را تلاوت كند همانند این است كه همراه پیغمبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) در فتح مكه بوده است.
در حدیث دیگرى از امام صادق(علیه السلام ) مى خوانیم : كسى كه سوره اذا جاء نصر الله و الفتح را در نماز نافله یا فریضه بخواند خداوند او را بر تمام دشمنانش پیروز مى كند و در قیامت در حالى وارد محشر مى شود كه نامه اى با او است كه سخن مى گوید، خداوند آن را از درون قبرش همراه او بیرون فرستاده ، و آن امان نامه اى است از آتش جهنم ....ناگفته پیدا است این همه افتخار و فضیلت از آن كسى است كه با خواندن این سوره در خط رسول الله قرار گیرد، و به آئین و سنت او عمل كند، نه تنها به لقلقه زبان قناعت نماید.(تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 395) بسم الله الرحمن الرحیم إِذَا جَاء نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ (1) وَرَأَیْتَ النَّاسَ یَدْخُلُونَ فِی دِینِ اللَّهِ أَفْوَاجًا (2) فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُ إِنَّهُ كَانَ تَوَّابًا (3) فضیلت سوره تبت(المسد) و در حدیثى (از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است كه فرمود: من قراءها رجوت ان لا یجمع الله بینه و بین ابى لهب فى دار واحدة : كسى كه آن را تلاوت كند من امیدوارم خداوند او و ابولهب را در خانه واحدى جمع نكند (یعنى او اهل بهشت خواهد بود در حالى كه ابولهب اهل دوزخ است)..
ناگفته پیدا است این فضیلت از آن كسى است كه با خواندن این سوره خط خود را از خط ابولهب جدا كند، نه كسانى كه با زبان مى خوانند ولى ابولهب وار عمل مى كنند.(تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 412) بسم الله الرحمن الرحیم تَبَّتْ یَدَا أَبِی لَهَبٍ وَتَبَّ (1) مَا أَغْنَى عَنْهُ مَالُهُ وَمَا كَسَبَ (2) سَیَصْلَى نَارًا ذَاتَ لَهَبٍ (3) وَامْرَأَتُهُ حَمَّالَةَ الْحَطَبِ (4) فِی جِیدِهَا حَبْلٌ مِّن مَّسَدٍ (5) فضیلت سوره اخلاص در فضیلت تلاوت این سوره روایات زیادى در منابع معروف اسلامى آمده است كه حاكى از عظمت فوق العاده آن مى باشد از جمله : در حدیثى از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) مى خوانیم كه فرمود: ایعجز احدكم ان یقراء ثلث القرآن فى لیلة ؟: ((آیا كسى از شما عاجز است از اینكه یك سوم قرآن را در یك شب بخواند))؟!
یكى از حاضران عرض كرد: اى رسول خدا! چه كسى توانائى بر این كار دارد؟!
پیغمبر فرمود: اقرؤ اقل هو الله احد: سوره قل هو الله را بخوانید.
در حدیث دیگرى از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم : هنگامى كه رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) بر جنازه سعد بن معاذ نماز گزارد فرمود: هفتاد هزار ملك كه در میان آنها جبرئیل نیز بود بر جنازه او نماز گزاردند! من از جبرئیل پرسیدم او به خاطر كدام عمل مستحق نماز گزاردن شما شد؟
گفت : به خاطر تلاوت ((قل هو الله احد)) در حال نشستن ، و ایستادن ، و سوار شدن ، و پیاده روى و رفت و آمد.
و در حدیث دیگرى از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم : ((كسى كه یك روز و شب بر او بگذرد و نمازهاى پنجگانه را بخواند و در آن قل هو الله احد را نخواند به او گفته مى شود یا عبد الله ! لست من المصلین !: 0اى بنده خدا! تو از نماز گزاران نیستى ))!.
در حدیث دیگرى از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است كه فرمود: ((كسى كه ایمان به خدا و روز قیامت دارد خواندن سوره قل هو الله احد را بعد از هر نماز ترك نكند، چرا كه هر كس آن را بخواند خداوند خیر دنیا و آخرت را براى او جمع مى كند، و خودش و پدر و مادر و فرزندانش را مى آمرزد)).از روایت دیگرى استفاده مى شود كه خواندن این سوره به هنگام ورود به خانه روزى را فراوان مى كند و فقر را دور مى سازد.
روایات در فضیلت این سوره بیش از آن است كه در این مختصر بگنجد، و آنچه نقل كردیم تنها قسمتى از آن است .(تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 429و428) بسم الله الرحمن الرحیم قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ (1) اللَّهُ الصَّمَدُ (2) لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ (3) وَلَمْ یَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ (4) فضیلت سوره فلق درباره فضیلت این سوره از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) نقل شده است كه فرمود: انزلت على آیات لم ینزل مثلهن : المعوذتان : ((آیاتى بر من نازل شده كه همانند آنها نازل نشده است ، و آن دو سوره ))فلق (( و ((ناس است.
و در حدیث دیگرى از امام باقر)علیه السلام ) مى خوانیم : كسى كه در نماز ((وتر)) سوره ((فلق )) و ((ناس )) و ((قل هو الله احد)) را بخواند به او گفته مى شود اى بنده خدا بشارت باد بر تو خدا نماز وتر تو را قبول كرد.و باز در روایتى از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) مى خوانیم كه به یكى از یارانش فرمود مى خواهى دو سوره به تو تعلیم كنم كه برترین سوره هاى قرآن است ؟ عرض كرد: آرى اى رسول خدا! حضرت معوذتان (سوره فلق و سوره ناس ) را به او تعلیم كرد، سپس آن دو را در نماز صبح قرائت نمود و به او فرمود: هر گاه برمى خیزى و مى خوابى آنها را بخوان .
روشن است اینها براى كسانى است كه روح و جان و عقیده و عمل خود را با محتواى آن هماهنگ سازند.( تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 455) خداوندا! ما نیز از شر حسودان به ذات مقدس تو پناه مى بریم .
پروردگارا! از تو مى خواهیم كه خود ما را نیز از حسد نسبت به دیگران حفظ نمائى .
بارالها ! ما را از شر نفاثات فى العقد و وسوسه گران در راه حق نیز محفوظ بدار.
آمین یا رب العالمین بسم الله الرحمن الرحیم قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ )1( مِن شَرِّ مَا خَلَقَ (2) وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ (3) وَمِن شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِی الْعُقَدِ (4) وَمِن شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ (5) َسوره ناس در فضیلت تلاوت این سوره روایات متعددى وارد شده از جمله اینكه در حدیثى مى خوانیم كه پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) شدیدا بیمار شد، جبرئیل و مى كائیل(دو فرشته بزرگ خدا) نزد او آمدند، جبرئیل نزد سر پیامبر نشست و مى كائیل نزدپاى او، جبرئیل سوره ((فلق )) را تلاوت كرد، و پیغمبر را با آن در پناه خدا قرار داد، و میكائیل سوره قل اعوذ برب الناس را.
در روایتى كه از امام باقر (علیه السلام ) نقل شده و قبلا به آن اشاره كردیم ، مى خوانیم : هر كسى در نماز وتر ((معوذتین )) سوره فلق و ناس و ))قل هو الله احد)) را بخواند به او گفته مى شود اى بنده خدا! بشارت باد بر تو كه خداوند نماز وتر تو را قبول كرد!(تفسیر نمونه جلد 27 صفحه 468) بسم الله الرحمن الرحیم
قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ (1) مَلِكِ النَّاسِ (2) إِلَهِ النَّاسِ (3) مِن شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ (4) الَّذِی یُوَسْوِسُ فِی صُدُورِ النَّاسِ (5) مِنَ الْجِنَّةِ وَ النَّاسِ (6)